Muurisolatie
Muurisolatie
Met het oog op gasvrij wonen vanaf 2050 wordt het steeds belangrijker dat een huis goed geïsoleerd is. Een huis zonder muurisolatie verliest enorm veel warmte. Dat voelt u en dat ziet u direct op uw energierekening, laat staan wat dat voor het milieu betekent aan extra CO2 uitstoot. Muurisolatie biedt uitkomst. U geniet in de winter van een warmer huis en in de zomer van een koeler huis, waardoor uw wooncomfort het hele jaar door optimaal is. Bovendien heeft muurisolatie een geluiddempend effect, waardoor geluiden van de straat minder hard binnenkomen.
Verschillende manieren om de muren te isoleren
Er zijn verschillende manieren om de muren te isoleren, namelijk aan de binnenzijde, spouwmuurisolatie en aan de buitenzijde, zogenaamde gevelisolatie. Muurisolatie aan de binnenkant wordt vaak aangebracht bij jaren ’30 woningen. Veel jaren ’30 woningen hebben geen spouw, waardoor spouwmuurisolatie geen optie is. Door een voorzetwand binnen tegen de buitenmuur te plaatsen en die op te vullen met dunne muurisolatie wordt extra isolatiewaarde toegevoegd.
Spouwmuurisolatie is de meest gangbare manier om muren te isoleren. Huizen die voor 1920 gebouwd zijn, hebben bijna nooit een spouwconstructie. Huizen die tussen 1920 en 1974 gebouwd zijn, hebben meestal wel een spouwconstructie maar geen spouwisolatie. Bij een niet geïsoleerde spouw geven de muren kou af. Bij spouwmuurisolatie wordt de holle ruimte (spouw) tussen de binnen- en buitenmuur van het huis gevuld met isolatie, bijvoorbeeld met HR+++ parels, isolatieschuim of minerale wol.
De muur van isolatie voorzien kan binnen, maar ook buiten. Muurisolatie aan de buitenkant noemen we ook wel gevelisolatie. U kunt het zien als een warme jas om uw huis die de warmte binnenhoudt. Het voordeel van muurisolatie aan de buitenkant is dat u een dikkere laag muurisolatie aan kunt brengen, uw geen ruimteverlies hebt in de woning en dat uw buitenmuren meteen een opknapbeurt krijgen. De verwarming hoeft minder snel aan en uw huis is meer waard!