Skip to content

Dakisolatie

Duurzame investering

Als we naar het warmteverlies in huis kijken, is het dak het punt waar de meeste warmte verloren kan gaan. Dakisolatie is dé manier om dit tegen te gaan. Het dak isoleren zorgt ervoor dat de kou niet langer door het dak het huis binnen kan dringen en dat de warmte niet naar buiten verdwijnt. Een duurzame investering dus!

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Uw dak isoleren: een rendabele investering

Wist je dat gemiddeld maar liefst 30-40% van de warmte in huis verloren gaat via het dak als er geen dakisolatie aanwezig is? Warmte stijgt namelijk naar het hoogste punt in huis. Het dak isoleren betekent dus dat je aanzienlijk minder energie hoeft te stoken, waardoor de maandlasten flink zullen verminderen. Die besparing kan oplopen tot wel 30% of honderden euro’s per jaar. Daarnaast zal je ook een positieve verandering merken in je wooncomfort! Bovendien is het milieu erbij gebaat, omdat er minder CO2 wordt uitgestoten, en wordt de woningwaarde van je huis hoger. Een win-win-win-situatie dus.

Dakisolatie binnenzijde of buitenkant?

Bij nieuwbouwwoningen wordt dakisolatie direct meegenomen in het totaalplaatje, maar bij woningen die voor 1992 gebouwd zijn, is het in de meeste gevallen een ander verhaal. Woningen die voor 1975 gebouwd zijn, hebben meestal helemaal geen dakisolatie. Woningen die tussen 1975 en 1992 gebouwd zijn, hebben vaak een matige isolatielaag. En ook al zit er al wat dakisolatie, dan kan het alsnog een slim idee zijn om voor na-isolatie van het dak te gaan, als de dakisolatie op dit moment maar een heel dun laagje is. Dakisolatie kun je zien als een dekentje over de woning, en een warme deken is een stuk comfortabeler dan een dun lakentje.

Meer weten? Neem contact op

Plat dakisolatie

Het dak isoleren zorgt ervoor dat er minder energie via uw dak verloren gaat. De binnenkant van een plat dak isoleren wordt de koud-dakconstructie genoemd. Wanneer je het plat dak laat isoleren aan de binnenzijde, worden er isolatieplaten tegen het plat dak, onder het dakbeschot en tussen de dakbalken aangebracht. Door tussen de dakbalken van het plat dak te isoleren, is er zo min mogelijk verlies van ruimte. Plat dakisolatie kan alleen aan de binnenzijde toegepast worden als het een houten dak is.

Een plat dak aan de buitenzijde isoleren wordt soms afgeraden vanwege de negatieve gevolgen voor de waterafvoer van het dak, terwijl de kans op vochtproblemen, scheuren en uitzettingen juist minimaal is. Om een plat dak van een bestaande woning te isoleren, zal het hele dak vervangen moeten worden. We noemen dit de warmdakconstructie. Voor de isolatie worden PIR-platen op de dragende constructie gelegd, met daar bovenop bitumen of een andere afwerking met een waterkerende laag. Bij het ‘omgekeerde dak’ wordt de plat dakisolatie op de bitumen aangebracht, waar vervolgens nog een laag ‘ballast’ op gelegd wordt, zoals grind of tegels.

Wist je dat gemiddeld maar liefst 30-40% van de warmte in huis verloren gaat via het dak als er geen dakisolatie aanwezig is?

Waar moet u op letten als u een plat dak laat isoleren aan de binnenzijde?

Plat dak isolatie aan de binnenzijde moet van een dampremmende laag voorzien zijn, zoals PE-folie, om te voorkomen dat er vocht in de constructie komt. Vocht dat zich in de constructie verzamelt, is namelijk een risico omdat het tot houtrot en een verminderde werking van het isolatiemateriaal kan leiden. Dit vocht komt in de constructie als waterdamp condenseert. Waterdamp condenseert wanneer de temperatuur van de waterdamp te laag is, bij grote verschillen tussen de temperatuur binnen en buiten. Bij een vochtige ruimte, zoals een badkamer, is een plat dak isoleren aan de binnenzijde niet aan te raden.

Daarnaast moeten de isolatieplaten aaneengesloten worden aangebracht bij het plat dak. Isoleren wordt vaak gedaan met spijkerflensdekens. Dat zijn rollen isolatiemateriaal van glaswol of steenwol, ingepakt in papier. Het voordeel van spijkerflensdekens is dat deze al voorzien zijn van een dampremmende laag. Met de papierflappen die aan de zijkant van de rollen zitten, kan het isolatiemateriaal aan het omliggende hout vastgeniet worden. Ook multifolie kan gebruikt worden om een plat dak te isoleren. Folie-isolatie, bestaande uit meerdere lagen, weerkaatst stralingswarmte.

Meer over platdakisolatie

Schuin dakisolatie

Wil je besparen op de stookkosten? En heb je op dit moment nog geen dakisolatie? Dan is schuin dakisolatie een goed idee! Via het dak gaat namelijk heel wat energie verloren, en daardoor ervaar je minder wooncomfort in huis. Een hellend of schuin dak isoleren kan aan de binnenzijde of buitenzijde.

Schuin dak isoleren aan de binnenzijde?

Een pannendak isoleren aan de buitenzijde is een lastige klus, omdat het dak dan hoger wordt. Goten en andere zaken zullen dan ook aangepast moeten worden. Het pannendak isoleren aan de buitenzijde is vaak wel effectiever omdat de schuin dak isolatie in dat geval zonder onderbrekingen gelegd kan worden en er daardoor geen risico op koudebruggen is. Het isolatiemateriaal kan direct onder de dakpannen aangebracht worden. Omdat hiervoor eerst de complete dakbedekking verwijderd moet worden, is deze manier om een schuin dak te isoleren een duurdere optie. Bij nieuwbouw is dit niet geval. Je kunt het schuin dak dan eenvoudig isoleren aan de buitenkant, zonder eerst de dakpannen of panlatten te hoeven verwijderen.

Er wordt daarom meestal besloten om een schuin dak te isoleren aan de binnenzijde, via de zolder. Het nadeel hiervan is wel dat je ruimte verliest aan de binnenzijde van het schuine dak. Isoleren kan met spijkerflensdekens, kant-en-klare isolatieplaten of folie-isolatie. Dit isolatiemateriaal wordt van binnenuit tegen het dakbeschot aangebracht. Isolatiewol (glaswol, steenwol, minerale wol) bijvoorbeeld is ideaal om een schuin dak mee te isoleren omdat het gemakkelijk tussen de balken geklemd kan worden. Vervolgens wordt er een laag isolatiefolie overheen geplaatst, waarna het geheel netjes afgewerkt kan worden. Spijkerflensdekens kunnen eenvoudig aan de houten balken bevestigd worden.

Meer over schuindak isolatie

Zolder-vlieringvloerisolatie

Heb je wel eens nagedacht over de isolatie van jouw zolder- of vlieringvloer? Veel mensen denken bij isolatie vooral aan gevels, daken en vloeren op de begane grond, maar ook de zolder- of vlieringvloer is een belangrijk onderdeel van jouw woning dat niet vergeten mag worden. Een goed geïsoleerde zolder- of vlieringvloer zorgt voor een aanzienlijke besparing op de energierekening. Warme lucht stijgt namelijk op en als je zoldervloer niet geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren. Door de zolder- of vlieringvloer te isoleren, blijft de warmte juist daar waar jij het wilt hebben: in de leefruimte.

Bovendien zorgt isolatie van jouw zolder- of vlieringvloer voor meer comfort in huis. In de winter blijft het warmer en in de zomer blijft het koeler. Daarnaast heeft een goed geïsoleerde zolder- of vlieringvloer een geluidsdempende werking, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluiden. Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het isoleren van zolder- en vlieringvloeren. Wij bieden verschillende isolatiematerialen aan, waaronder glaswol, steenwol en cellulose. Onze experts adviseren je graag over de beste optie voor jouw situatie.

Waar moet u op letten als u een plat dak laat isoleren aan de binnenzijde?

Wij begrijpen dat het isoleren van jouw zolder- of vlieringvloer een flinke investering kan zijn. Daarom bieden wij graag een vrijblijvende prijsopgave aan, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Onze ervaren installateurs zorgen bovendien voor een snelle en vakkundige installatie, zodat je snel kunt genieten van een optimaal geïsoleerde woning. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze isolatiemogelijkheden. Wij helpen je graag verder tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag gratis adviesgesprek aan

Over Renovatie Totaal

Renovatie Totaal is gespecialiseerd in het, met plezier, verduurzamen van jouw woning. Tijdens een geheel vrijblijvend adviesgesprek komt er een gecertificeerde isolatiespecialist om de woning te inspecteren en zo de juiste keuze te maken waar de woningisolatie in jouw woning het beste tot zijn recht komt.

Dakisolatie | Vloerisolatie | Bodemisolatie | Spouwmuurisolatie

Meer weten?

Ga in gesprek met één van onze specialisten.

of stuur een bericht

Werkgebied Renovatie Totaal

Werkgebied voor dakisolatie

Ons hoofdkantoor is gevestigd in De Meern (Utrecht). Wij zijn voor dakisolatie echter beschikbaar in heel Nederland. Wij hebben honderden daken geïsoleerd in onder andere Utrecht, Hilversum, Woerden, Zeist, Maarssen, Abcoude, Bilthoven, Houten, Nieuwegein, Amersfoort, Haarlem, Amsterdam,  Rotterdam, Apeldoorn, Doetinchem, Veenendaal, Bussum, Den Bosch, Almere, Soest, Soesterberg, De Bilt, Groenekan, Hollandsche Rading, Laren, Blaricum, Baarn en Bunnik.

Back To Top